Μοναχός θέλει να δικηγορεί αλλά ο ΔΣΑ λέει όχι – Τι θα γίνει;

0
108
Κεριά

Μοναχός επιθυμεί να ασκεί και την δικηγορία. Πρέπει ή καλύτερα μπορεί να γίνει δεκτός στον Δικηγορικό Σύλλογο; Το ερώτημα θα απαντηθεί από την Ευρώπη!

To Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έστειλε προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν οι μοναχοί της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δικηγόροι.

Ειδικότερα, μοναχός ο οποίος δηλώνει κάτοικος Αθηνών, προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ακυρωθεί η από 18.6.2015 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.), με την οποία απορρίφθηκε η από 12.6.2015 αίτηση του να εγγραφεί στο μητρώο του Δ.Σ.Α., ως δικηγόρος που απέκτησε τη δικηγορική ιδιότητα στην Κύπρο.

Ο ΔΣΑ αρνήθηκε να το εγγράψει, επικαλούμενος ότι η διάταξη του Κώδικα Δικηγόρων, που προβλέπει ότι οι μοναχοί κωλύονται να αποκτήσουν τη δικηγορική ιδιότητα, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους κανόνες δικαίου υπέρτερης τυπικής ισχύος, γιατί ο αποκλεισμός αυτός δικαιολογείται από θεμελιώδεις αρχές και κανόνες που διέπουν την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, όπως οι εξής:

1) Ο δικηγόρος πρέπει να απασχολείται πλήρως με την άσκηση του λειτουργήματός του, ο δε μοναχός δεν δύναται να το επιτύχει αυτό, λόγω των δεσμεύσεών του.

2) Η άσκηση της δικηγορίας επάγεται αντιδικία, ασύμβατη με το μοναχικό σχήμα.

3) Προϋπόθεση της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος είναι η ανεξαρτησία του δικηγόρου, ο δε μοναχός υπόκειται στον πειθαρχικό έλεγχο των εκκλησιαστικών οργάνων και δικαστηρίων.

4) Ο δικηγόρος οφείλει….διαβάστε την συνέχεια στο larissanet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ