Άγιος Μεγαλομάρτυρας Προκόπιος: Πίστεψε και βαπτίστηκε Χριστιανός

0
94
Αγιος Προκοπιος

Άγιος Μεγαλομάρτυρας Προκόπιος: Η μητέρα του Θεοδοσία τον πήγε στον αυτοκράτορα, ο οποίος του έδωσε εντολή να καταδιώκει και να τιμωρεί τούς Χριστιανούς.

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου (8 Ιουλίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου και της ευσεβεστάτης μητρός αυτού Θεοδοσίας. 

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Προκόπιος έζησε επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο πατέρας του, Χριστοφόρος, ήταν ευσεβής, σε αντίθεση με την μητέρα του που πίστευε στα είδωλα.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του Θεοδοσία τον πήγε στον αυτοκράτορα, ο οποίος όρισε  τον Προκόπιο ηγεμόνα της πόλης των Αλεξανδρέων, δίδοντάς του εντολή να καταδιώκει και να τιμωρεί τούς χριστιανούς.

Κατά την πορεία του  για την Αλεξάνδρεια άρχισαν να πέφτουν αστραπές και βροντές και ταυτόχρονα άκουσε φωνή να τον καλεί με το όνομά του. Ο άγιος Προκόπιος παρακάλεσε τότε Εκείνον πού του μιλούσε να του φανερωθεί. Τότε εμφανίστηκε μπροστά του ένας Σταυρός από κρύσταλλο και ακούστηκε μία φωνή να του λέει: «Εγώ είμαι ο Εσταυρωμένος Υιός του Θεού». Μετά από αυτή τη θεοσημεία πίστεψε και βαπτίστηκε χριστιανός.

Αργότερα, επιστρέφοντας από νικηφόρα αποστολή κατά των Σαρακηνών, η μητέρα του προσπάθησε να τον πείσει να θυσιάσει στα είδωλα. Επειδή αρνήθηκε, οδηγήθηκε στον ναό των ειδώλων, όπου με την προσευχή του κατάφερε να τα συντρίψει. Το θαύμα αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πιστέψουν στον Ιησού Χριστό πολλοί ανάμεσα τους και η μητέρα του. Αμέσως δόθηκε εντολή να αποκεφαλιστούν όλοι όσοι είχαν ομολογήσει πίστη στον αναστημένο Ιησού Χριστό.

Υπάρχουν φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας κατά τις οποίες…

Διαβάστε την συνέχεια στην Εκκλησία της Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ