1821: Το διαχρονικό μήνυμα της 9ης Ιουλίου

0
74
9 Ιουλίου 1821

Την 9ην Ιουλίου 1821, ημέρα Σάββατο, κατόπιν εντολής του Διοικητή έκλεισαν όλες οι πύλες της Λευκωσίας και στους χώρους του Σεραγίου διαπράχθηκε το στυγερό έγκλημα.

Διαχρονικότητα του μηνύματος της 9ης Ιουλίου

Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου

Στρέφουμε αυτές τις ημέρες το βλέμμα προς τις μεγάλες μορφές των  Εθνομαρτύρων της 9ης  Ιουλίου 1821, του  Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των Μητροπολιτών, των άλλων ανωτέρων κληρικών και προκρίτων της Κύπρου, οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια της δικής μας ελευθερίας και αποτίουμε φόρο ευγνωμοσύνης σ’ αυτούς. Συμπληρώθηκαν ήδη 196 έτη από την ημέρα της ιεράς και τιμίας εκατόμβης τους υπέρ των αρχών και ιδεωδών του έθνους και της θρησκείας, της τιμής και της ελευθερίας.

Η θυσία τους, εν τούτοις, παραμένει πάντοτε επίκαιρη, γιατί το έθνος μας συνεχίζει τη μαρτυρική του πορεία προς την ελευθερία και τη δικαίωση των αγώνων του.

Όπως σε όλες τις γωνίες του  Ελληνισμού, με την έκρηξη της  Ελληνικής  Επαναστάσεως του 1821, γεννήθηκε η κρυφή ελπίδα της ελευθερίας, το ίδιο και ο  Ελληνισμός της Κύπρου μοιραζόταν με τον υπόλοιπο  Ελληνισμό αυτή την κρυφή ελπίδα της αναστάσεως του Γένους.

Εν τούτοις, ο  Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και οι άλλοι πρόκριτοι του τόπου, όλοι μυημένοι στο μεγάλο ξεσηκωμό, σε συνεννόηση με τούς πρωτεργάτες της Φιλικής  Εταιρείας, έκριναν ότι ήταν άκαιρη και ισοδυναμούσε προς εθνική αυτοκτονία η έναρξη ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα στη Νήσο.

Αυτό άλλωστε απέδειξαν και τα τραγικά γεγονότα της 9ης  Ιουλίου 1821, επειδή η Κύπρος ήταν εκτεθειμένη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του  Ελληνισμού στη βουλιμία και βαρβαρότητα του κατακτητή. Παρά ταύτα, ο  Αρχιεπίσκοπος με γενναιοδωρία ενίσχυσε οικονομικά την  Επανάσταση του δούλου Γένους, με το σκεπτικό ότι, με την  Ελλάδα ελεύθερη θα εδημιουργούντο περισσότερες ελπίδες ανακτήσεως της ελευθερίας και της ιδιαίτερης Πατρίδας μας. Οι Τούρκοι όμως δεν έπαυσαν ποτέ να υποπτεύονται τούς  Έλληνες της Κύπρου.

Διαβάστε την συνέχεια στην Εκκλησία της Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ