Αγία Ιουλίττη – Άγιος Κήρυκος : Μνήμη των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης (15 Ιουλίου)

0
137
ΑΓΙΟΙ Κήρυκος Ιουλίττη

Η Αγία Ιουλίττη συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της.

Συγκλονιστική η περιγραφή που φιλοξενεί η Εκκλησία της Κύπρου για τον Άγιο Κήρυκο και την Αγία Ιουλίττη. Ο βίος τους αποτελεί φάρο για κάθε πιστό αφού παρά τα βασανιστήρια και τον διωγμό η πίστη τους ήταν ακλόνητη.

Σήμερα επίσης τιμάται η μνήμη και του Αγίου Βλαδιμήρου, βασιλέως της Ρωσίας.

Ποιά ήταν η Αγία Ιουλίττη που υπέστη βασανιστήρια φριχτά.

Η Αγία Ιουλίττη έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Η καταγωγή της Αγίας ήταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας.

Εκείνα τα χρόνια οι Χριστιανοί ήταν διωκόμενοι από τους ειδωλολάτρες και έτσι η Αγία πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό, όπου συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της.

Όπως λέει η ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου: «Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό Κήρυκο, ο οποίος όμως αρνείτο. Και τότε αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε ένα δυνατό λάκτισμα στην κοιλιά του ηγεμόνα, με αποτέλεσμα αυτός να εξοργιστεί και να πετάξει τον Κήρυκο από τα σκαλιά, σπάζοντάς του το κρανίο. Η δε  μητέρα του, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέμεινε σταθερή στην πίστη μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα της στον Ιησού Χριστό».

Η Εκκλησία της Κύπρου προσεύχεται για την Ελευθερία της Νήσου

Σήμερα επίσης συμπληρώνονται 43 χρόνια από το πραξικόπημα  κατά της νόμιμης Κυβέρνησης του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, που έφερε την καταστροφή και τον όλεθρο στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου μας.

Προσευχή και παράκληση στο φιλάνθρωπο Ιησού Χριστό: ο κυπριακός λαός να μη ξαναζήσει ποτέ τέτοια πράξη και τέτοια προδοσία. Ταυτόχρονα, ενωμένοι όλοι, με αγάπη και συνεργασία όλων των Κυπρίων, και με διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστικότητα, να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και να προσδοκούμε το καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, σημειώνει η Εκκλησία της Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ