Αγία Μαρίνα: Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης (17 Ιουλίου)

0
123
Αγία-Μαρίνα

Αγία Μαρίνα: Στις προτροπές του Έπαρχου να αρνηθεί τον Χριστό, να θυσιάσει στα είδωλα και κατόπιν να γίνει σύζυγός του, η Αγία απαντούσε σταθερά ότι είναι νύμφη του Χριστού.

H Αγία παρθενομάρτυς Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας γύρω στο έτος 270 μ. Χ.

Η μητέρα της πέθανε όταν η Αγία βρισκόταν σε βρεφική ηλικία και ο πατέρας της, που ήταν ιερέας των ειδώλων, την παρέδωσε σε μια χριστιανή γυναίκα για να την αναθρέψει.

Η Αγία Μαρίνα κατηχήθηκε στο Χριστιανισμό αυτό όμως προκάλεξε την οξύτατη αντίδραση του πατρός της ο οποίος αντέδρασε και τη διέγραψε από παιδί του.

Παράλληλα το γεγονός έφτασε και στα αυτιά του έπαρχου Ολύμβριος, που διέταξε να συλληφθεί η Μαρίνα και να οδηγηθεί μπροστά του.

Στις προτροπές του Έπαρχου να αρνηθεί τον Χριστό, να θυσιάσει στα είδωλα και κατόπιν να γίνει σύζυγός του, η Αγία απαντούσε σταθερά ότι είναι νύμφη του Χριστού, δηλ. αφιερωμένη στο ιερό Ευαγγέλιο και την προσφορά στους συνανθρώπους της.

Ακολούθησαν φριχτά και απάνθρωπα βασανιστήρια όμως η Αγία δεν μετέβαλε την στάση της.

Με τη δύναμη του Σωτήρα Χριστού, τον οποίο επικαλείτο διαρκώς μέσω της προσευχής, αξιώθηκε να κατανικήσει και τον ίδιο το διάβολο, που με μορφή δράκοντος επιτέθηκε εναντίον της.

Αυτό το γεγονός αποτυπώνεται, τόσο στην εικόνα της αγίας Μαρίνας, όσο και στο Απολυτίκιό της, όπου αναφέρεται ότι «κατεπάτησε  στερρώς τον αόρατον εχθρόν».

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Μαρίνα παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο με αποκεφαλισμό, λαμβάνοντας έτσι το στεφάνι του μαρτυρίου και της αγνότητας.

Με πληροφορίες από την Εκκλησία της Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ