Άγιος Αιμιλιανός: Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού (18 Ιουλίου)

0
113
Αγιος Αιμιλιανος

Άγιος Αιμιλιανός (18 Ιουλίου): Είχε ακλόνητη πίστη και γενναιότητα ακόμη και την ώρα που τον έριξαν στην αναμμένη φωτιά.

Σήμερα τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού, που καταγόταν από το Δορύστολο της Θράκης και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη.

Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου Φωτίου, που τιμάται στην κοινότητα της Αθηαίνου, καθώς επίσης και τη μνήμη του Οσίου Ονησιφόρου, ο οποίος ασκήτεψε πλησίον της Αναρήτας της Πάφου.

Ο μαρτυρικός βίος του Αγίου Αιμιλιανού

Στην συγκλονιστική βιογραφία του Αγίου που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η Εκκλησία της Κύπρου μαθαίνουμε πως ο Μάρτυρας Αιμιλιανός, υπηρετούσε ως δούλος στο σπίτι ενός επιφανούς ειδωλολάτρη, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε τη χριστιανική του ιδιότητα, τον κακοποίησε βάναυσα και τον απείλησε με χειρότερα αν δεν άλλαζε την πίστη του.

Ο Άγιος όμως όπως αναφέρει ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά πήγε στον ειδωλολατρικό ναό και με σφυρί συνέτριψε όλα τα είδωλα που βρίσκονταν εκεί.

Αυτό προκάλεσε την οργή των ιερέων, οι οποίοι μεθόδευσαν και πέτυχαν να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Η σταθερή ομολογία πίστεως στον Ιησού Χριστό από μέρους του Αιμιλιανού εξαγρίωσε τους ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε διάφορους εξευτελισμούς και φρικτά βασανιστήρια, στα οποία πρωτοστατούσε με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο ίδιος ο εργοδότης του.

Η ακλόνητη πίστη και η γενναιότητα που επέδειξε ο Άγιος Αιμιλιανός, ακόμη και την ώρα που τον έριξαν στην αναμμένη φωτιά, όπου και παρέδωσε το πνεύμα στο Σωτήρα Χριστό, συγκίνησαν τη σύζυγο του πρώην κυρίου του, η οποία και κήδευσε το λείψανό του με λαμπρότητα και ιερή ευλάβεια, όπως αρμόζει στην ιερότητα του ανθρωπίνου σώματος, ως εικόνας του Θεού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ