Άγιος Στέφανος: Ο μοναδικός Ιερός Ναός στην Νέα Ιωνία που είναι αντίγραφο ιστορικού Ιερού Ναού της Μικράς Ασίας

0
84
Αγιος Στεφανος Νεας Ιωνιας

‘Αγιος Στέφανος: Ο παλαιός ξύλινος Ναός ανεγέρθη το 1924. Χρησιμοποιήθηκε ως το 1936. Το 1926 θεμελιώθηκε ο νέος. Έγινε ανακαίνιση το 1950 υπό του Επισκόπου Ευρίπου Αλεξίου.

Η ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου στην Νέα Ιωνία οπως παρατίθεται από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας εντυπωσιάζει.

Ο πάνσεπτος Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου Σαφραμπόλεως Νέας Ιωνίας χτίστηκε γύρω στα 1945 και είναι απομίμηση του Ιερού Ναού της Θεοδωρουπόλεως της Μ. Ασίας.

Βάσει του σχεδίου του Ναού του Αγίου Στεφάνου της πατρίδας τους, οι πρόσφυγες, έχτισαν και εκαλλώπισαν τον εδώ Ναό τους φέρνοντας μαζί τους από την ιδιαιτέρα πατρίδα τους κειμήλια όπως και το πάνσεπτο τεμάχιο του Αγίου λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου.

Πρώτος εφημέριος του Ναού υπήρξε ο ευλαβής πρόσφυγας Πρωτοπρεσβύτερος Ιερόθεος Κεστελίδης ο οποίος και διηκόνησε μέχρι το 1953.

Διάδοχός του ήταν ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Ξάνθος ο οποίος υπηρέτησε στον Ιερό Ναό από το 1953 μέχρι το 1989.

Από το Φεβρουάριο του 1989 μέχρι και σήμερα προϊστάμενος του Ναού είναι ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Καμπουρίδης.

Στον Ιερό Ναό – έναντι της παλαιάς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ν. Ιωνίας – λειτουργεί σε αυτόνομο κτήριο το «Κιοκμενίδειον» Πνευματικό Κέντρο της ενορίας, δωρεά του αειμνήστου ιατρού Ηλία Κιοκμενίδη.

Στο κάτω μέρος του Ναού βρίσκεται παρεκκλήσι προς τιμήν της Αγίας Όλγας της Ισαποστόλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ