Αρχιεπίσκοπος Σάμου Ιωσήφ Γεωργιρήνης – Το 1678 αποκάλυψε τα μυστικά της μακροζωίας

0
125
ζευγάρι

Αρχιεπίσκοπος Σάμου Ιωσήφ Γεωργιρήνης: Σε ένα βιβλίο ντοκουμέντο αποκάλυψε τα μυστικά της διαβίωσης σε Σάμο, Ικαρία, Πάτμο και Αγιο Ορος.

Ένα βιβλίο που τυπώθηκε το 1678 στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο εξακολουθεί και σήμερα να εντυπωσιάζει τους επιστήμονες για την ακρίβεια των παρατηρήσεων του Αρχιεπισκόπου Σάμου ο οποίος κατέγραψε την καθημερινότητα των κατοίκων και έτσι άνοιξε παράθυρο στην έρευνα για τα αίτια της μακροζωίας τα οποία δεν είναι άλλα από την καλή διατροφή που πρέπει να είναι λιτή και με υγιεινά προϊόντα, την καθημερινή άσκηση, το μειωμένο άγχος, τις κοινωνικές επαφές και το αίσθημα αλληλεγγύης σε συνδυασμό πάντα με το φυσικό περιβάλλον.

Στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature σημειώνονται οι λόγοι του Αρχιεπισκόπου:

«Τα πλέον αξιοσημείωτα πράγματα της νήσου αυτής είναι ο αήρ και το ύδωρ, τα οποία είναι τόσο υγιεινά ώστε να καθιστούν τους κατοίκους πολύ μακροβίους.

Είναι επομένως, πολύ συνηθισμένο το φαινόμενον να συναντήσει κανείς εις αυτήν ανθρώπους εκατοντούτεις, πράγμα που είναι πολύ εκπληκτικό, όταν λάβει κανείς υπ’όψιν την σκληραγωγημένην ζωήν που διάγουν…

Προ της ορισμένης ώρας του φαγητού, είναι αδύνατον να βρεθεί άρτος, σε όλην την νήσον. Ολίγον μόνον προ αυτής, λαμβάνουν την αναγκαία ποσότητα σίτου, την αλέθουν εις τον χειρόμυλον, ψήνουν την ζύμην εις μίαν πλακωτήν πέτραν, και αφού ψηθεί, ο αρχηγός της οικογένειας μοιράζει την ψημένην αυτήν ζύμην κατά ίσα μέρη εις τα μέλη της οικογενείας.

Αν, δε, παρευρίσκεται κανείς ξένος, του προσφέρεται μερίδιον, που αφαιρείται από τους άλλους κατ’αναλογίαν…

Νερώνουν τον οίνον κατά το εν τρίτον….

Η δίαιτα τους είναι πτωχή, όμως τα σώματα τους είναι εύρωστα και σκληραγωγημένα και οι άνθρωποι γενικώς είναι μακρόβιοι. Και ζουν ως να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να επιζήσουν μέχρι της επομένης ημέρας.  

Ευχαριστημένοι που κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της ημέρας»…

και καταλήγει γράφοντας:»Αυτή είναι η εικόνα της μικράς νήσου, της πτωχότερης και όμως της ευτυχέστερης από όλες τις άλλες του Αιγαίου Πελάγους»

Σημειώνεται πως το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την πρόληψη των ασθενειών του γήρατος διοργανώνει διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα στο οποίο θα μιλήσει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καθηγητής Θεολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ