Επτά Παίδες: Μνήμη των εν Εφέσω Αγίων Επτά Παίδων (4 Αυγούστου)

0
92
Επτα Παιδες

Οι επτά παίδες, για να μην αρνηθούν τη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό, αφού προηγουμένως διαμοίρασαν τα υπάρχοντά τους στους  φτωχούς, κρύφτηκαν σε σπηλιά. 

Σήμερα 4 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Νέου, της Αγίας μάρτυρος Ίας και των συν αυτή 9.000 μαρτύρων, καθώς και των εν Εφέσω αγίων Επτά Παίδων (Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστιδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού και Μαρτινιανού), οι οποίοι ξύπνησαν από πολυχρόνιο ύπνο. Επίσης, εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων της Οσίας μάρτυρος Ευδοκίας.

Στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., ο αυτοκράτορας Δέκιος, χωρίς καμιά διάκριση, βασάνιζε και στη συνέχεια σκότωνε νέους και γέρους χριστιανούς. Εκείνη την εποχή οι επτά παίδες, για να μην αρνηθούν τη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό, αφού προηγουμένως διαμοίρασαν τα υπάρχοντά τους στους   φτωχούς, έφυγαν από την πόλη και κρύφτηκαν σε σπηλιά, μέχρι να κοπάσει ο διωγμός.

Επειδή, όμως, ολοένα ο κίνδυνος πλησίαζε, προσευχήθηκαν στο Πανάγιο Πνεύμα, εάν είναι θέλημα Θεού, να πάρει τις ψυχές τους, για να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια του Δεκίου. Ο Θεός άκουσε τη δέησή τους, διείδε ως Παντογνώστης τις προθέσεις τους, και το βράδυ που πήγαν για ύπνο, το πρωί δεν ξύπνησαν.

Μετά από 194 χρόνια στην Έφεσο, επὶ Θεοδοσίου του Μικρού, μια αίρεση διακήρυττε ότι δεν υπάρχει ανάσταση νεκρών. Εκείνη την εποχή, κάποιο παιδί στην αγορά της Εφέσου αγόρασε ψωμί με το νόμισμα της εποχής του Δεκίου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη. Τότε πήραν το παιδί και το ανέκριναν. Κατόπιν πήγαν στη σπηλιά και βρήκαν ζωντανά και τα υπόλοιπα έξι παιδιά.

διαβάστε την συνέχεια στην Εκκλησία της Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ