ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: « Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ορθοδοξία είναι ένα κομμάτι το οποίο λείπει από την Ελλάδα»

0
31
Μητροπολίτης Γαβριήλ

Ανάστατη η Εκκλησία βλέπει την Ορθοδοξία να βάλλεται. Μητροπολίτες παίρνουν θέση απέναντι σε όσα είπε ο Ν. Βούτσης. Δείτε τι λέει ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε, απαντώντας στην επίθεση του Νίκου Βούτση, «Δεν είναι για εμάς ένα θέμα το οποίο είναι πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε θα μπούμε στην κυβέρνηση, ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι θέμα δικό τους και αφορά τα δικά τους καθαρά τα μετερίζια.

Για την Εκκλησία ήταν μία δήλωση η οποία μας ξάφνιασε δυσάρεστα.

Διότι εάν το δούμε το πράγμα έτσι ακριβώς όπως έχει ειπωθεί, είναι σαν να θέλουμε να αρνηθούμε την παράδοση, τις ρίζες αυτού του λαού τον οποίον όλοι αγαπάμε, όλοι έχουμε την μεγάλη υπερηφάνεια να ανήκουμε σε αυτόν. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ορθοδοξία είναι ένα κομμάτι το οποίο λείπει από την Ελλάδα».

Στην τεκμηριωμένη απάντηση του στα όσα απίστευτα και πρωτοφανή ανέφερε ο Νίκος Βούτσης ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως:« Γενικότερα η στάση της Εκκλησίας μας δεν είναι για να ρίχνει λάδι στη φωτιά, είναι για να μπορεί να αποσοβεί τα πράγματα και να τα οδηγεί πάντοτε σε εκτόνωση. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος από εμάς να δώσουμε καμία συνέχεια…

Για εμάς δεν είναι ιδεολογία, για μας είναι ιστορία, είναι πίστη, είναι παράδοση, είναι ρίζες κοινές, είναι αξίες οι οποίες χρειάζεται αυτήν τη στιγμή να υπάρξουν, χρειάζεται να διατηρηθούν για να μπορέσει να διατηρηθεί και η πατρίδα μας».

Σε ότι δε αφορά τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας τόνισε:«ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος στην πρόσφατη εισήγηση την οποία είχε κάνει στην Ιεραρχία την τακτική του Οκτωβρίου, το θέμα το είχε ανοίξει καταρχήν ο ίδιος και είχε πει ότι εμείς ως Εκκλησία δεν είμαστε ποτέ αντίθετοι στο να ξεκινήσει ένας διάλογος για το χωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας.

Ζήτησε όμως διακομματική επιτροπή, δεν θα γίνει από την κυβέρνηση αυτό, θα γίνει από όλη τη Βουλή των Ελλήνων, διότι αφορά όλη την Ελλάδα… Μακάρι να ανοίξει και αύριο αυτός ο διάλογος διότι δεν έχουμε να χωρίσουμε αυτήν τη στιγμή κάτι… Αν θεωρούμε ότι η σχέση η οποία υπάρχει, η τυπική και η νομική με την εκκλησία, αν αυτό είναι μία σχέση η οποία δημιουργεί πρόβλημα να τη συζητήσουμε και να δούμε τι ακριβώς καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και να το ερμηνεύσουμε και να το προσεγγίσουμε. Όμως, άλλη είναι η σχέση αυτή και άλλη η σχέση ενός λαού, δεν μπορούμε να χωρίσουμε αυτήν τη στιγμή την ταυτότητα του Έλληνα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ