Μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά Ορθοδοξία και μουσουλμανισμός; – Τι λέει ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος

0
74

Η Ορθοδοξία βρίσκεται πολλά βήματα πιο μπροστά από την ειρηνική συνύπαρξη με αλλοθρήσκους ή ετεροδόξους τονίζει ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ και εις απάντηση σχετικού ερωτήματος τονίζει χαρακτηριστικά:

Ο Χριστός μας καλεί να αγαπήσουμε ακόμα και τους εχθρούς μας. Επομένως η Ορθόδοξη Εκκλησία καταφάσκει και βρίσκεται πολλά βήματα πιο μπροστά από την ειρηνική συνύπαρξη με αλλοθρήσκους ή ετεροδόξους.

Στον μουσουλμανισμό όταν δεν γίνεται επίκληση των χωρίων του κορανίου που αναφέρονται σε ιερό πόλεμο εναντίον των απίστων, το «τζιχάντ», με αποτέλεσμα τον φανατισμό των πιστών τους, τότε είναι δυνατή η ειρηνική συμβίωση.

Την εμπειρία αυτή είχαμε στην Κύπρο κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878-1969). Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζούσαμε όχι μόνο δίπλα-δίπλα με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας αλλά και σε μεικτές κοινότητες. Με ειρήνη και άριστες σχέσεις επικοινωνίας.

Ο θρησκευτικός διάλογος των ηγετών της Κύπρου που ξεκίνησε πριν εννέα χρόνια, αποτελεί σήμερα παράδειγμα προς μίμηση για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, σύμφωνα με τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο. Όπως εξηγεί, βοηθά κατά έμμεσο τρόπο την πολιτική διαπραγμάτευση, όσο αυτός προοδεύει, έχουμε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, βούληση για αμοιβαίο σεβασμό και ειρηνική συνύπαρξη. 

Όταν όμως υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, όπως τώρα, χρειάζεται χρόνος για να αφομοιωθούν οι αρνητικοί κραδασμοί από τις εξελίξεις και όπως λέει, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα και τις προσπάθειές μας. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί όπου ζει ως αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, υπογραμμίζει την ανάγκη για ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και όχι απλά συμβολική και φραστική. Η Ευρώπη χρειάζεται επανευαγγελισμό και ο ρόλος των θρησκειών στο παρόν και το μέλλον της είναι και θα παραμένει ουσιαστικός.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ