Η Κύπρος αντιστέκεται – Να προσευχηθούμε ο Άγιος Μάμας να φέρει την ελευθερία σε όλα τα σκλαβωμένα ιερά προσκυνήματα της πατρίδας μας.

0
43
ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ

Άγιος Μάμας: Το «μπλόκο» των Τούρκων στους Κυπρίους για την εορτή του Αγίου Μάμαντος χαλυβδώνει και άλλο την πίστη τους και θεριεύει τον πόθο τους για λευτεριά.

Να προσευχηθούμε ο Άγιος Μάμας να φέρει την ελευθερία σε όλα τα σκλαβωμένα ιερά προσκυνήματα της πατρίδας μας ζητά στο καταπληκτικό του αφιέρωμα για τον Άγιο Μάμα ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Οι Τούρκοι απαγόρεψαν τις ακολουθίες του Εσπερινού και των Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος!

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος του θαυματουργού (2 Σεπτεμβρίου)

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Νηστευτού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†595) και του αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος  του θαυματουργού.

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στην Παφλαγονία από γονείς χριστιανούς, τον Θεόδοτο και την Ρουφίνα. Για την αγάπη τους στον Χριστό και την Εκκλησία, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Λίγο προτού πεθάνουν από τις διάφορες κακουχίες και τα βασανιστήρια, η Ρουφίνα έφερε στη ζωή τον Μάμα, ο οποίος από βρέφος, βίωσε την ορφάνια.

Η Θεία Πρόνοια όμως μερίμνησε. Εμφανίστηκε μια ευκατάστατη Χριστιανή και ανέλαβε να τον μεγαλώσει.Επειδή το βρέφος συνήθιζε να φωνάζει τη γυναίκα αυτή «μάμα», ονομάστηκε Μάμας.

Σε ηλικία μόλις 15 χρονών ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, λόγω της γενναίας δράσης του διδάσκοντας το ιερό Ευαγγέλιο.

Κύπρου Χρυσόστομος: Τι σκέφτηκε να ζητήσει από την κυβέρνηση αλλά το μετάνιωσε

Η εμπειρία της φυλακής, και η γνώση ότι είναι γόνος μαρτύρων, τού έδινε θάρρος και δύναμη να αντέχει τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες.

Οι απάνθρωποι ειδωλολάτρες αρχικά τού κρέμασαν σιδερένια ράβδο στο λαιμό και τον έριξαν στη θάλασσα.

Ο Άγιος Μάμμας σώθηκε.

Στη συνέχεια τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι, από το οποίο και πάλι βγήκε σώος. Έπειτα τον έριξαν στα άγρια θηρία, τα οποία δεν τον άγγιξαν, αντίθετα του έδειχναν αγάπη.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένα λιοντάρι δέχθηκε τον Άγιο Μάμα στην πλάτη του και τον μετέφερε μακράν των άλλων θηρίων, εξ ου και η θεματογραφία της αγιογράφησής του. Τελικά, τον εκτέλεσαν με τρίαινα, παραδίδοντας έτσι το πνεύμα του στο δικαιοκρίτη Θεό.

Το συγκλονιστικό αφιέρωμα του Επισκόπου Μεσαορίας

Το αφιέρωμα του Επισκόπου Μεσαορίας πραγματικά συγκλονίζει καθώς μετά την απαράδεκτη απρέπεια των Τούρκων να απαγορέψουν την προσευχή των Ελλήνων ζητά από τον Άγιο την αυτονόητη για όλο τον κόσμο λευτεριά.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Ας προσευχηθούμε όπως ο Άγιος Μάμας να φέρει την ελευθερία στον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό στου Μόρφου, στον Άγιο Μάμα των κοινοτήτων Γερολάκκου, Βιτσάδας και Κοντέας του κάμπου της Μεσαορίας και σε όλα τα σκλαβωμένα ιερά προσκυνήματα της πατρίδας μας.

Σημειώνεται πως πανηγυρίζει μεταξύ άλλων η ομώνυμη κοινότητα Αγίου Μάμα Λεμεσού, οι ναοί του Αγίου στον Προσφυγικό Συνοικισμό στη Λακατάμεια και το παρεκκλήσιο στο Παραλίμνι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ