Μικρασιατικός Ελληνισμός: 95 χρόνια από τον ξεριζωμό.

0
128

Μικρασιατικός Ελληνισμός: Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και την πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή.

Στόχος των Μικρασιατών είναι φυσικά να διατηρηθεί από γενιά σε γενιά άσβεστη η ιστορία του Ελληνισμού που έδρασε και μεγαλούργησε στα παράλια της Μικράς Ασίας ως την μαύρη ημέρα του ξεριζωμού.

Παράλληλα όμως διατηρείται και ενισχύεται και η πίστη στην Ορθοδοξία που διατήρησε τους Έλληνες ενωμένους στην Μικρά Ασία αλλά και τους στήριξε στα δύσκολα πρώτα βήματα της προσφυγιάς. Η Πίστη στον Κύριο που στάθηκε παραστάτης στις δύσκολες ώρες τιμάται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο οποίος με την ιστορική εικόνα του Αγίου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα Βούρλα της Σμύρνης και την Ελλάδα.

2o  Φεστιβάλ Μικρασιατικού Ελληνισμού

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, ο ΟΚΑΠΑ του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, η ενορία Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», με την αρωγή του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης-Ψυχικού (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεμιστοκλή Μακαντάση), διοργανώνουν το 2o  Φεστιβάλ Μικρασιατικού Ελληνισμού, το σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου.

Αφορμή για τις εκδηλώσεις είναι η συμπλήρωση 95 χρόνων από τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Τόπος διεξαγωγής των εκδηλώσεων ο ναός Αγίου Γεωργίου και η πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρώτη ημέρα την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 της Μαρίας Ηλιού, και τη δεύτερη ημέρα τη μουσική παράσταση Το Ταξίδι του Καραγκιόζη, σε μουσική επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη, με την πολύτιμη σύμπραξη του καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη.

Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η μουσικολόγος Φιλιππία Ριζοπούλου.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

19:30  –  Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
Χαιρετισμοί & Σύντομες Ομιλίες

20:00  –  Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

09:30 – Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
Εορτή Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης & Μνημόσυνο Μικρασιατών

19:30  – Πλατεία Αγίου Γεωργίου
Το ταξίδι του Καραγκιόζη

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ