Στρατιωτικοί ιερείς: Με πίστη στον Κύριο και την πατρίδα (ΒΙΝΤΕΟ)

0
118
Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Παναγία Κουρσαλά, Κορωπίου.

Στρατιωτικοί ιερείς: Συνεχίζουν μια μακρά παράδοση της πατρίδας μας με άσβεστη φλόγα και πίστη για τον Κύριο και την πατρίδα.

Από την Αγία Λαύρα και τον Παπαφλέσσα μέχρι σήμερα η Ορθοδοξία και η αγάπη για την πατρίδα συμπορεύονται.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της συνέχειας από τους στρατιωτικούς ιερείς δεν υπάρχει.

Οι Ιερείς των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν διττή ιδιότητα.

Ως εκ της χειροτονίας τους που τελεί η Εκκλησία, ανήκουν πνευματικά και κανονικά σ’ Αυτήν.

Αν και το Στρατιωτικό βαθμό τον απονέμει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εντούτοις ίστανται υπεράνω παντός Στρατιωτικού Βαθμού και απολαμβάνουν της εκ της ιερωσύνης τους απορρέουσες τιμές, εφ’ όσον είναι άνθρωποι με άψογο ήθος, γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, εγκυκλοπαιδική και κοινωνική μόρφωση και εφ’ όσον εν γένει στέκονται στο ύψος της αποστολής τους για την οποία τους έταξε η Εκκλησία και η Πατρίδα.

Ο Ιερέας – Αλεξιπτωτιστής Τχης (ΣΙ) Ευαγγελος Λιάπης σε πρόσφατη συνέντευξη του περιέγραψε με δυο λόγια το δύσκολο αλλά και ωραίο φορτίο που φέρουν στους ώμους τους οι στρατιωτικοί ιερείς: «Έχω κληθεί να υπηρετώ Χριστό και πατρίδα. Η σχέση είναι πραγματικά οικεία και πραγματικά σπάει ο πάγος μεταξύ του ιερέα και του πιστού που πολλές φορές υπάρχει, όταν πλέον αποβάλεις το ιερατικό ένδυμα την στολή την εκκλησιαστική και φοράς την στολή που φοράει και ο κάθε αλεξιπτωτιστής».

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς, ως ποιμένες της Εκκλησίας που διακονούν το Στρατευμένο ποίμνιο αυτής οφείλουν να μνημονεύουν το όνομα του οικείου Μητροπολίτου, εν πάσαις ταις τελεταίς.

Για κάθε Εκκλησιαστική ή Θρησκευτική δραστηριότητα, εκτός Στρατιωτικού χώρου, τόσο αυτοί όσο και οι βοηθοί τους θεολόγοι πρέπει να έχουν την ευλογία απ’ τον κυρίαρχο Ιεράρχη.

Υποχρέωση επίσης των Ιερέων των Ε.Δ. είναι να επισκέπτονται τακτικώς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας, της ζώνης ευθύνης τους, να διατηρούν πνευματικές σχέσεις, να συνεργάζονται αρμονικά μαζί τους, να τους αποδίδουν το σεβασμό που αρμόζει σ’ αυτούς, να ζητούν την αρωγή τους στο έργο των και να εξαιτούν τις ευχές τους και τις προσευχές τους

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων θεσμοθετήθηκε με το Νόμο χοβ΄/1861 (ΦΕΚ Α΄ 38), κατ’ αρχάς μόνο για το Στρατό Ξηράς.

Στο Πολεμικό Ναυτικό συστήθηκε Θρησκευτική Υπηρεσία μόλις το 1949 με τον Αναγκαστικό Νόμο 794/1949 και στην Πολεμική Αεροπορία, κατόπιν Παγίας Διαταγής το 1953 με την Φ.ΓΕΑ/Α. 303/7/πδ/ υ.1974/19 ΦΕΒ 1953.

Σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 90/1973 το Θρησκευτικό Σώμα περιλαμβάνει τους Στρατιωτικούς Ιερείς και των τριών Κλάδων των Ε.Δ., υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης και έχει ως αποστολή του την χριστιανική και ηθική διαπαιδαγώγηση του Στρατεύματος. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 4 παράγραφος 8, του Νομοθετικού Διατάγματος 178/1969, το Θρησκευτικό, έγινε Κοινό Σώμα με τη δυνατότητα οι Στρατιωτικοί Ιερείς να εναλλάσσονται κατά τις τοποθετήσεις – μεταθέσεις, μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με πληροφορίες από: «Εκκλησια της Ελλάδος, 15 Μαρτίου 1997, ΕΙΣΗΓΗΣΙΣ, Του Πανοσ. Αρχιμ. Τιμοθέου Μανωλέα, Δ/ντου Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ