Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία τους δέχεται όλους.

0
47

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως: «Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις. Δεν καταδικάζει. Αγαπά τον καθένα»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος βρέθηκε στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την χειροτονία του Διακόνου π. Ιωσήφ σε Πρεσβύτερο.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τον άνθρωπο που κατεβαίνοντας από τα Ιεροσόλυμα στην Ιεριχώ, έπεσε πάνω σε ληστές.

Αυτοί τον ξεγύμνωσαν, τον τραυμάτισαν, και έφυγαν παρατώντας τον μισοπεθαμένο.

Από κείνο το δρόμο έτυχε να κατεβαίνει κάποιος ιερέας, ο οποίος τον είδε, αλλά τον προσπέρασε.

Κάποιος Σαμαρείτης που ταξίδευε, ήρθε προς το μέρος του, τον είδε και τον σπλαχνίστηκε. Πήγε κοντά του, άλειψε τις πληγές του με λάδι και κρασί και τις έδεσε καλά.

Μάλιστα τον ανέβασε στο δικό του το ζώο, τον οδήγησε σε πανδοχείο και φρόντισε γι’ αυτόν. Την άλλη μέρα, φεύγοντας, έβγαλε και έδωσε στον πανδοχέα δύο δηνάρια και του είπε: «φρόντισέ τον, κι ό,τι παραπάνω ξοδέψεις, εγώ, όταν ξαναπεράσω, θα σε πληρώσω».

Παίρνοντας αφορμή από αυτήν την Παραβολή ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον π. Ιωσήφ να γίνει αυτός ο άνθρωπος, ο καλός Σαμαρείτης, «που τον χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Να σταθείς στον πληγωμένο άνθρωπο, στα προβλήματά του, χωρίς να εξετάζεις τι πιστεύει, τι χρώμα έχει, από που προέρχεται και ποιος είναι ο προορισμός του και να τον οδηγήσεις στο πανδοχείο. Τι ωραία λέξη…σημαίνει ότι τους δέχεται όλους. Και πανδοχείο σήμερα είναι η Εκκλησία που δεν κάνει διακρίσεις. Δεν καταδικάζει τους ανθρώπους. Δίνει άφεση και αγαπά τον καθένα».

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως οι ιερείς δεν είναι οι εκπρόσωποι του Θεού στην γη, αλλά οι εκπρόσωποι των ανθρώπων μπροστά στον Θεό.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κλήρος και λαός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ