Επιστολές για τα Σκόπια αντάλλαξαν Τσίπρας – Ιερώνυμος

0
4

«Να υπάρξει μέριμνα και για την αντίστοιχη ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας, από τον τίτλο της οποίας πρέπει να απαληφθεί ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά του» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

 

Το ζήτημα των Σκοπίων έχει και την εκκλησιαστική του παράμετρο, την οποία θεωρούμε πολύ σοβαρή, επεσήμανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την πλευρά του απάντησε πως θα ληφθεί υπ’ όψιν η εκκλησιαστική πτυχή, ενώ τόνισε ότι συνταγματικά υπεύθυνη για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων είναι η Πολιτεία.

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε στο πλαίσιο της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ «να υπάρξει μέριμνα και για την αντίστοιχη ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας, από τον τίτλο της οποίας πρέπει να απαληφθεί ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά του».

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς να επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς ταυτόχρονα να απεμπολεί τη διαχρονική μαρτυρία λόγου και αίματος του Κλήρου και του λαού της υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, η οποία της απαγορεύει να αποδεχθεί τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από οποιονδήποτε άλλον, αποφάσισε στη συνεδρία της (της 9ης Ιανουαρίου) να επισημάνει τον κίνδυνο της πιθανότητας μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, από το πολιτικό στο εκκλησιαστικό επίπεδο και την επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού στη γείτονα χώρα μέσω του τίτλο της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε απαντητική επιστολή του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με την δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε». Υπογράμμισε επίσης ότι επιθυμεί «να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας, και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας» και παρακάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών του «ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία». Σημείωσε επίσης ότι «η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες».

Πηγή: naftemporiki

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ